A, mint anya

A, mint anya újratöltve, immár kamaszleányokkal bonyolítva. Már-már azt hittem, fellélegezhetek, békésen hátradőlve figyelhetem eddigi "munkám" gyümölcsét, ehelyett a tomboló pokolba kerültem a kamaszkor beköszöntével. Öveket becsatolni, indulunk :)

Friss topikok

Címkék

anya (5) divat (1) felvételi (2) festés (1) frizura (1) gyerek (5) haj (1) humor (2) iskola (4) kamasz (10) Kamasz (1) lakás (1) lélek (2) metró (1) Nevelés (2) szülő (5) tanulás (1) továbbtanulás (3) utazás (1) vizsga (1) Címkefelhő

Szex a könyvtárban :)

2013.09.04. 07:47

szerző: marypoppins37

index_1.jpgCsemeték szexuális felvilágosítása nálunk adhoc-jellegű. Olvastam azon szakkönyvek idevonatkozó tételeit, mely szerint a gyerek szintjének megfelelő válaszokat adjunk az általa feltett kérdésre. Én is ezt az elvet vallom. Ne bonyolítsuk túl, ne adjuk elő az ötévesnek a Káma Szútrát, ahogyan egy tízéves sem eszi már meg a méhecskés-sztorit.
Az én felvilágosításomért anno a nővérem felelt. Mit mondhatnék? No comment.
Egy 18-20 évestől, aki most kezdi eme tantárgyból a szakmai gyakorlatát, csak annyit tudhatunk meg, hogy a férfiak mind disznók :) Azóta is ez az alaptétel :)
Saját sarjaimnál más módszerhez folyamodtam. A szexualitás természetes része az életnek, ám nem kell túl nagy feneket keríteni a dolognak. Fontos dolog, ahogyan az evés is az. Őket egyenlőre utóbbi témakör jobban érdekli :)
És hogy hogyan kapcsolódik ide a könyvtár?
Aki a cím alapján korhatáros szösszenetre számít, ne olvasson tovább. Csalódni fog :)
Mióta kölkök tisztában vannak a betűvetés és feldolgozás tudományával, a könyvtárba is együtt járunk. Az éppen aktuális olvasnivalók mellett mindig találunk egy-egy könyvet, ami a szintjüknek megfelelően tálalja a kapcsolatok, szexualitás kényes témakörét.
Elolvassuk, megbeszéljük, kiegészítem az általam fontosnak tartott dolgokkal. Pl. hogy a férfiak mind disznók. Ha rosszabbra számítanak a fiúk terén, csak kellemes csalódás érheti őket :)
Múlt héten, másfél hónapnyi, de nekem éráknak tűnő várakozás után végre kinyitott a könyvtár. Új helyen, új csomagolásban. Szentélyem újratöltve :)
Főként, mivel egy régi zsinagógában kapott helyet, jól megérdemeltet. Az épület gyönyörű, megőrizték azt a templomi hangulatot, mely egy könyvtárhoz is tökéletes. Azonnal beleszerettem. Könyvplom :)
Első alkalommal csak Nagyobbom kísért el a könyvtiszteletemre, Kisebbem otthon maradt kapcsolatot építeni új osztálytársaival a közösségi oldalakon. Remélhetőleg, csak lányokkal épít, mivel, mint utólag kiderült, van némi hiányossága a felvilágosítás terén :)
Mi ezalatt felfedeztük az új helyszín minden zegét-zugát, ámuldoztunk, csodáltunk mindent. Nagyobbom az emeleten, ahol a tinirészleg található, én a földszinten a minden más-részlegnél.
Végül sikerült felcsábítania a szépirodalomtól roskadozó polcok ígéretével. Ismer :)
De megint elkanyarodtam, most nem a könyvtár csodája a téma. Bár erről köteteket írhatnék, azt hiszem.
Néhány fertályóra múlva ott álltunk a kiadóasztal előtt egy-egy tekintélyes kupac olvasnivalóval, köztük egy mindenttudó könyvvel a szerelemről, szexről tiniknek.
Nagyobbom a sok lépcsőzéstől fáradtan lepihent egy padon és máris lapozgatta a könyvet. Majd félhangosan feltette a következő kérdést:
-Anya, mi az az ejakuláció?
 Áldom a szerencsém, hogy a sok könyvtárbajárás beléjük oltotta a csendességet is eme szent helyen, így csak az előttem álló -szintén anyuka- hallotta meg. Egymásra pillantottunk és visszafojtottan -ahogyan egy könyvtárban szokás- pukkadoztunk a nevetéstől.
Közben a fejemben az cikázott, hogy otthon honnan kell kezdenem a magyarázatot. Alfától indulunk, vagy a szó jelentését nem ismeri, de a folyamatával tisztában van. A másik gondolatom, hogy ez mégiscsak egy extemplom. És ez a szó eme falak között valószínűleg most hangzott el először. Hová jut így a világ? :)
Hazaérve aztán az összes latin szó jeléentését megmagyaráztam, csemetém így már tisztában van a frigiditás fogalmával is.
És azzal, hogy ezen könyvek szakszavait inkább itthon kérdezze meg :)

Címkék: gyerek anya lélek kamasz Nevelés

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gomolyfelho-74.blog.hu/api/trackback/id/tr835494517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.04. 20:11:21

Az ejakuláció? Ugye emlékszel az állatkertre? Az elefánt amikor vizet szippantott be az ormányával, majd kifújta, nos, az az ejakuláció.

marypoppins37 2013.09.04. 20:25:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hazafelé battyogva kiderült, hogy a sperma már megvan, így csak a fogalmat kellett "lefordítani" csemetének :)
De köszönöm, az ötleted elteszem nagymamakoromra. Bár bízom abban, hogy addigra már csak egy lombik és egy keverőpálca kell, így a felvilágosítást (és a gyermeknemzést) megoldják kémiaórán :)

jikidenreiki · http://jikidenreiki.hu 2013.09.04. 23:00:57

persze, "minden férfi disznó". Jó kis blokkot rögzítesz a gyerekedben. Ezen gondolkodtál már?

ramirez7788 2013.09.04. 23:05:01

Kb. olyan, mintha arra tanítanám a fiam (nem fogom), hogy minden nő kurva. Jól hangzik, mi?

megsem 2013.09.05. 01:48:57

ohhh... miert kell suttogni egy konyvtarban? es a "szent falak" kozott miert tunne barkinek is szentsegsertesnek az "ejakulacio" szo?

kerdem mindezt annak ellenere, hogy a cikk lenyeget ertem es egyet is ertek vele.

szamomra/szamunkra a konyvtar egy olyan hely, ahova bemegyunk iskola utan, a gyerekek bevetik magukat a gyerek es serdulokonyvek koze, en meg nezelodom a sajat szakteruletemen.

persze nem kiabal senki - nehany egeszen-kis-korutol eltekintve -, de az emberek altalaban beszelgetnek, olvasnak a gyerekeiknek.
az egyik sarokban jatszoszonyeg van a kicsiknek - ott eppen nagy kavarodas van, mashol pedig foglalkozas - mondjuk papirsarkanyt keszitenek - de sehol nincs suttogas, hisz eppen az a lenyege a konyvtarnak, hogy a gyerekeket mar egeszen pici koruk ota a konyvek es az olvasas szeretetere szoktassak.

ezt pedig csak ugy lehet, ha nem egy szentelynek tekintjuk a konyvtarat, ahol kulonleges szabalyok ervenyesek.

velemenyem szerint a konyvtar mara kinotte azt a funkciojat, hogy kizarolag nyugodt es haboritatlan olvasasra, kutatasra hasznaljak, es teret kell adniuk mindazoknak a csaladoknak, gyerekeknek, akik egy "konyvbarlangban" szeretnek jol erezni magukat nehany orara.

en ugy latom, hogy ez sokkal jobban mukodik itt (nincs jelentosege, hogy hol), mint az otthoni emlekeimben.

Shörluck Homles 2013.09.05. 02:48:09

Nem igazán koherens a cikkíró. Ha a könyvtár az ő szemében templom, illetve a cikk alapján már korábban is "témázgattak" a gyerekekkel a könyvtárban a szexuális felvilágosítás területén, akkor hogy a jó életben történhetett az meg, hogy csak az első, hangosan feltett kérdés elhangzása után ismertette meg a gyereket a 'diszkréció' fogalmával?

Vagy miért álszenteskedett a másik anyuka előtt?

Egyébként heian, ramirez7788: +1.

marypoppins37 2013.09.05. 06:21:53

@heian:
Természetesen nem ezt rögzítem bennük, ahogyan az én véleményem sem ez.
Nem világot megváltani akartam, csak egy jó kis -valós- sztorit kikarikírozni.
Mivel ehhez jó eszköz az irónia, ezért használtam itt is, ahogyan mindig, ha írok.

marypoppins37 2013.09.05. 06:31:07

@Shörluck Homles:
Kölkeim tisztában vannak a diszkréció fogalmával, ellentétben például az ejakulációéval:)
Mivel azonban bármit bárhol megkérdezhetnek, meg is teszik. Eddig ez kimerült a gyermekregényekben található szavak fordításában.
Új területre tévedtünk, mind ő kamaszként, mint én anyaként.
Erről szól az írás, semmi többről.
Mindenkinek meg kell tanulni új és új helyzeteket. Nekem azt, hogy megpróbáljam egészséges módon, pironkodás nélkül felvilágosítani őket (ami nem kis feladat, lévén más közegben nőttem fel), nekik az, hogy megtanulják, vannak olyan történések, szavak, melyeknek megvan a helye és ideje.
Tanuljuk egymást. Ez a kamaszkor.

sncf 2013.09.05. 11:03:38

- Anya, anya, mi az az orgazmus?
- Nem tudom, kérdezd meg apádat!

mézescsók 2013.09.05. 11:24:37

Kedves kis történet volt, engem az én csemetém egy áruház közepén, a legnagyobb tömegben hozott zavarba. Nem a téma kínos, mint ahogy a szerintem a posztoló számára sem, hanem a hely. Szóval az összenevetés az előtte álló nővel nem álszenteskedés.
Könyvtárba járni imádok, a teli polcok látványa,a könyvek illata, a válogatás gyönyörűsége, stb. nekem szentéllyé teszi. De nem a hely "szent" mivolta miatt suttog vagy beszél halkan az ember, hanem praktikus okokból. Részben, mert bármilyen meglepő, egyesek még kutatni, tanulni, stb. járnak oda. Részben, mert ha legalább 5 pár beszélget egy zárt helyen, az hangzavar. Részben, mert a kölykök maguktól általában nem beszélgetnek halkan, hanem kiabálnak. Még játszás közben is. Sőt!
És valamennyien tudjuk - a posztoló is -, hogy nem minden férfi disznő

ÖtletElek 2013.09.05. 13:45:03

@marypoppins37: "bízom abban, hogy addigra már csak egy lombik és egy keverőpálca kell, így a felvilágosítást (és a gyermeknemzést) megoldják kémiaórán :)"

a frigiditásról mit mondtál neki? hogy te magad vagy az élő példa?

Bajusz1974 2013.09.05. 14:30:22

"Elolvassuk, megbeszéljük, kiegészítem az általam fontosnak tartott dolgokkal. Pl. hogy a férfiak mind disznók. Ha rosszabbra számítanak a fiúk terén, csak kellemes csalódás érheti őket :)"

Ennyi felfogóképességgel teljesen felesleges olvasni.

Inkább kifestőznöd kéne a gyerekkel.

Bajusz1974 2013.09.05. 14:48:11

@mézescsók: Ezek a dolgok öröklődnek és predesztinálhatnak egy életet. Nekem a szüleim sohasem hangsúlyozták ki a nemiséget, mindig a tudás és a jószívűség szerepét tették előre.

Sosem volt ez, hogy óvakodj a nőktől, mert ilyenek meg olyanok. Nem mintha nem lettek volna szar pillanatok a házasságukban.

Az egész téma túlfűtéséért a javarészt a reklámügynökségek vezetőinek kiéletlen, állandó problémát jelentő szexuális frusztráltsága a felelős.

Ha engem elhagyott egy nő régebben, az nyilván rossz volt, de nem mondtam, hogy idióta ribanc. Most meg ezt tanítják a gyerekeknek, hogy ha nem úgy van, ahogy akarod, akkor egy szemét dög a másik. Kizárólag azzal érdemes foglalkozni, mondják, hogy _neked_ mi a jó, hogy _te_ jól érezd magad.

Nemrég átjöttek a lányom barátnői filmet nézni. Nyitottam nekik egy üveg bort, aztán odaültem. A film arról szólt, hogy egy nő egy impotens palit keres, oppardon, akar magának. Véletlenül az találja be, akivel karambolozott. És akkor megy a duma, hogy a férfiak mire valók, meg micsoda görények, mert szexelni akarnak. Megy a film, isszuk a bort, a végére oda jutunk, hogy a két főszereplő kivételével az egész stáb azért drukkol, hogy sikerüljön összehozni egy autóban való szexet.

A film után kérdezték a lányok, hogy mit gondolok erről. Hát. Az autós szexhez két dolog kell. Autó. És szex.

Nagyon komolyan el kell gondolkodni, hogy a film maradék 99%-át miért néztük végig.

Érdekes, soha az életbe' nem nyávog egyikük sem, hogy velük ezt vagy azt tette egy gonosz ember.

marypoppins37 2013.09.05. 15:00:47

Nem értem.
Ezt ennyire komolyan kell venni?
Természetes, hogy nem így élek, a férfiak nem disznók, és a kémiaóra is gúny volt.
Ahogyan az egész az iróniára van kihegyezve.
Biztosan nem vagyok szuperanyu (bevallom, nem is szeretnék), de épp az a blog célja, hogy nem vagyok az.
Aki nevelt vagy nevel kamaszgyereket, az tudja, hogy humor nélkül beledöglik az ember.
Azt hittem, az is nyilvánvaló, hogy nem így élünk, nem nevelem őket sovinisztának, sem frigidnek.
Azt gondoltam, érzékelhető az irónia. Tévedtem.

Nemkellidenév 2013.09.05. 15:26:22

Nem gondoltam volna, hogy ennyi itt a sekélyes, elfásult, beégett agyú Nagy-magyar anya. Ja és apát is látok köztetek. Valószínű, hogy nektek csak a Pistikés és Mórickás viccek a viccek. Bár igaz, itt inkább ironia van, annak megértéséhez pedig intelligencia szükségeltetik. Most már hárman vagyunk. Gomolyfelhő, Mézescsók és jómagam. Kezd kiegyenlítődni a mezőny. :)

Nemkellidenév 2013.09.05. 15:29:58

@ÖtletElek: Hozzád pedig nem tudok mit fűzni. Mert átmentél személyeskedésbe. Nagyon primitív megoldás. (most majdnem lesüllyedtem hozzád, bocsánat)

notC 2013.09.05. 16:39:00

Szia Mary!
Véletlen vetődtem erre, és gratula az íráshoz. Nagyon aranyos :) Mint ahogy te is, és az, ahogy a kölyköket terelgetni próbálod a rögös út felé.
Azokkal a kommentelőkkel pedig ne foglalkozz, akik a szarkazmus meg irónia szavakat sem ismerik, nemhogy a jelentésüket.

notC 2013.09.05. 16:53:50

@Nemkellidenév: már négyen, ezek szerint :)
süti beállítások módosítása