A, mint anya

A, mint anya újratöltve, immár kamaszleányokkal bonyolítva. Már-már azt hittem, fellélegezhetek, békésen hátradőlve figyelhetem eddigi "munkám" gyümölcsét, ehelyett a tomboló pokolba kerültem a kamaszkor beköszöntével. Öveket becsatolni, indulunk :)

Friss topikok

Címkék

anya (5) divat (1) felvételi (2) festés (1) frizura (1) gyerek (5) haj (1) humor (2) iskola (4) kamasz (10) Kamasz (1) lakás (1) lélek (2) metró (1) Nevelés (2) szülő (5) tanulás (1) továbbtanulás (3) utazás (1) vizsga (1) Címkefelhő

Szerény vélemény

2013.02.22. 14:57

szerző: marypoppins37

Bevallom, ritkán szoktam hűbelebalázs módjára blogolni, vagy véleményt nyilvánítani, erre vannak nálam kompetensebb személyek az interneten szép számmal.

Most mégis ezt teszem, lévén felvételire vagyunk kihegyezve családilag ezekben a hónapokban. 

Találtam egy cikket a középiskolai felvételi vizsga eredményeiről (ami megjegyzem: javuló tendenciát mutat a tavalyihoz képest.) 

Idézem az ominózus mondatot, illetve mondatokat:

"... a gyenge eredmények hátterében az állhat, hogy a szülők keveset foglalkoznak a gyerekükkel, és a diákok sem mindig motiváltak a tanulásban. "- mondja az oktatási szakérő.

"A pedagógusok és a tankönyvi anyagot összeállítók is felelősek a gyenge középiskolai írásbeli felvételiért."-érvel a gyerekek oldalán álló, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért elnöke.

(A teljes cikk elolvasható itt: inforadio.hu/hir/belfold/hir-547492 )

Több kérdés is felmerült bennem a cikket olvasván. 

A szülők felelőssége persze elméletben teljesen ésszerű elvárás, de mit mutat a gyakorlat? Jó esetben (bár ritkábban) két dolgozó szülő nevel néhány gyereket. Így az anyagi rész rendben van, ám sajnos idő nem marad a  munka mellett a gyerek felkészítésére a nagybetűs életre.  

A családi idillnek még számos alfaja létezik két szülősként is, úgymint egy bérből élő, avagy egyből sem. Itt idő lenne a gyerek alapos felkészítésére, ám kedv (és ez érthető) édeskevés.

Az egyszülős családoknál szinte ugyanez a helyzet, némi nehezítettséggel, lévén egy szülő, egy bér a maximum (jó esetben némi zsebpénz a gyerektartásból.)

Nem áll szándékomban felmenteni a szülőket a felelősség alól, az okokat firtatom fennhangon.

Lássuk a büdöskölkét, aki nem elég motivált. Ez bosszantó némiképp, mivel fényes karrierre is számíthat, és 20-30 év múlva már egy hitellel (reménykedjünk, hogy nem deviza) terhelt 43 négyzetméteres lakás boldog és büszke tulajdonosának mondhatja magát, ahol két csemetéje önfeledten játszik az emeletes ágyon. Ha nagyon igyekvő a gyerek, még autója is lehet, igaz, több éves és nagygenerálra szoruló, de VAN.

És a pedagógusok ugye. Végül is ki mást hibáztatnánk, hiszen a közalkalmazotti bértábla szerint vagyonokat keresnek. Ami épp elég, hogy legalább ők motiváltak legyenek, hiszen az életük csupa móka és kacagás. Nem számít, ha több a papírmunkájuk, mint a tényleges tanítással töltött idő, az sem, ha kora estig javítják a dolgozatokat. Az ő hátuk széles, elbírja a támadásokat.

Ugyan már!

Mindenki egymásra mutogat, holott a baj gyökere nem itt van. De ez már politika és ezt valóban a szakértőkre bízom. Bár lenne végre néhány valódi szakértő is kis hazánkban.

Címkék: gyerek iskola felvételi kamasz továbbtanulás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gomolyfelho-74.blog.hu/api/trackback/id/tr475098458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása